Pinhole Fotografie
Discipline: media
Vorm: workshop
Door: CultuurKLik
Voor: groep 7 en 8
Duur: 90 minuten
Locatie: op school, klaslokaal of handvaardigheidslokaal
Thema
experimenteren | onderzoeken van effecten van licht op het beeld
Kerndoelen
Deze workshop sluit aan bij de kerndoelen 54 en 55 Kunstzinnige Oriëntatie
Leerdoelen
- Leerlingen maken kennis met de basis van het fotografisch proces.
- Leerlingen leren een camera creatief te gebruiken en te experimenteren met licht.
- Leerlingen krijgen meer begrip van fotografie en de geschiedenis van het ambacht.
Over de workshop
In deze workshop maken leerlingen kennis met de grondbeginselen van de fotografie. Ze leren hoe ze op een bijzondere manier zelf foto’s kunnen maken.
Een pinhole camera is namelijk niets meer dan een lichtdicht doosje met daarin een minuscuul gaatje ter grootte van een speldenprik. Het licht dat door het gaatje valt zorgt voor een omgekeerde projectie op een stuk lichtgevoelig papier. De foto's die ze maken ontwikkelen ze zelf in een geïmproviseerde doka. Ze zullen verbaasd zijn over de magische manier van werken!
Leerlingen leren met andere ogen te kijken naar het alledaagse, hun omgeving. De pinhole camera is hierbij een erg geschikt hulpmiddel. Het kleine gaatje van dit toestel bekijkt de wereld anders dan dat ons oog of een gewone camera doet. Een pinhole foto heeft dan ook een heel eigen en specifieke sfeer waardoor alledaagse onderwerpen als vanzelf bijzonder worden.
Leerlingen onderzoeken wat voor invloed het perspectief heeft op het beeld en maken hierbij gebruik van hun creativiteit en verbeelding.
Voor deze workshop is een ruimte nodig die makkelijk verduisterd kan worden. Die ruimte veranderen we in een donkere kamer. Deze is nodig voor het ontwikkelen van de foto’s. Een lokaal waar de ramen kunnen worden dichtgeplakt met zwart landbouwplastic is eigenlijk al voldoende. Maar zelfs een ruime inloopkast is geschikt te maken.