Sporen in de Grote Kerk - MONUMENTEN

Discipline: CULTUREEL ERFGOED|BEELDEND
Vorm: bezoek aan de Grote Kerk en workshop in kerk
Door: Stichting Grote Kerk Steenwijk en CultuurKlik 
Voor: Groep 7 en 8 
Duur: 90 minuten 
Locatie: Grote Kerk Steenwijk, Kerkstraat 16, Steenwijk 
Begeleiding vanuit school: 2 begeleiders
Periode: maart – juni 2026

Thema
Kerk | Erfgoed | Tweede Wereldoorlog | herdenken

Kerndoelen
Sluit aan bij Oriëntatie op jezelf en de wereld 51 en 52 | Kunstzinnige Oriëntatie 54, 55 en 56

Leerdoelen

  • algemeen leerdoel is om de leerlingen te laten nadenken over de Tweede Wereldoorlog en wat er toen in hun dorp/ gemeente gebeurde. Met als vraag ‘Wat betekent vrijheid?’
  • de leerlingen leren hoe ze een monument moeten maken en hoe deze er uit zien
  • de leerlingen leren wat beeldtaal betekent
  • onderwerp dichtbij halen door te werken aan je monument over de Tweede Wereldoorlog

Educatie
Scholen ontvangen voorbereidend lesmateriaal in de vorm van een filmpje. De link hiervoor ontvangen scholen enkele weken voorafgaand aan het bezoek in de kerk.

Voorbereiding groepsleerkracht
Het verzamelen van klein restmateriaal. Denk hierbij aan kurk, rietjes, wc-rollen, kartonnen dozen, lege flessen, doosjes, potjes, satéprikkers, ijslolly stokjes, lege verpakkingen, dopjes en ga zo maar door. Probeer met de klas en als leerkracht zoveel mogelijk kosteloos materiaal te verzamelen. Dit materiaal neem je mee naar de Grote Kerk.

Over de Grote Kerk 

Van verre zie je de toren van de Grote of Sint Clemenskerk van Steenwijk al tegemoet. Die toren en de kerk zelf zijn niet altijd zo immens groot geweest. Omstreeks 900 werd in Steenwijk een kleine houten kerk gebouwd. Daarna werd er een kerk van steen gebouwd en ‘groeide’ het gebouw in de loop der jaren. Het oudste deel van de kerk van nu bestaat uit het in 1409 gebouwde koor.  

In 1558 viel door een zware storm de torenspits boven op de kerk. Het hele dak was daarbij ingestort. Zo kwam er een nieuwe toren en een nieuw dak. En ook pasgeleden is er weer gebouwd en verbouwd. 

In en om het gebouw heeft zich veel afgespeeld. De kerk was lange tijd het hart van Steenwijk. Mensen vonden er betekenis, verbinding, vreugde, verdriet, troost en liefde. Bijna alle inwoners van Steenwijkerland hebben wel een herinnering aan de kerk of kunnen een verhaal vertellen over de Grote kerk. Sommige eeuwenoude verhalen zijn nog steeds zichtbaar, voelbaar en hoorbaar in het gebouw, mits … je goed kijkt en luistert.  

Over de workshop ‘Monumenten’

De Grote Kerk heeft dus heel wat veranderingen doorgemaakt. Dit gebeurde in een lange tijdsperiode en door verschillende mensen. Hoe is het om samen aan een groot gebouw te werken? Dat gaan de leerlingen doen en ervaren.

De leerlingen gaan beeldend aan de slag en maken in groepen van 4 of 6 een monument om te herdenken wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurde in hun gemeente. 

78E Grote Kerk1

Sporen in de Grote Kerk monumenten 2

Sporen in de Grote Kerk monumenten 3

Logo CultuurKlik basis