KolonieChallange

Zie, beleef, verwonder – een multimediale tijdreis
De proefkolonie Frederiksoord

Discipline: Cultureel Erfgoed
Vorm: museumbezoek
Door: Museum De Proefkolonie
Voor: groep 7 en 8
Duur: 120 minuten
Locatie: Museum De Proefkolonie, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE Frederiksoord
Max. aantal inschrijvingen: 14 groepen
Max. aantal leerlingen: 50 leerlingen
In te plannen periode: november en december 2023, dinsdag en donderdagochtenden start vanaf 09.00 uur

Thema
Het leven in de Koloniën, gekoppeld aan thema’s als school, landarbeid, tucht, huishouden, plan en werkelijkheid, zorg en de relatie met het heden

Kerndoelen
Doel is het algemeen inzicht te verschaffen in het leven in de Koloniën.
Kerndoelen 54, 55 en 56

Maatsappij van Weldadigheid

Museum De Proefkolonie in Frederiksoord is de eerste ‘proefkolonie’ van de Maatschappij van Weldadigheid, opgericht door Johannes van den Bosch. Deze generaal was zo’n tweehonderd jaar geleden Tweede Kamerlid, minister van Staat en vertrouweling van Koning Willem I. Deze visionaire idealist geloofde in de maakbare samenleving en had een ambitieus plan om een einde te maken aan de verpaupering in de steden na het vertrek van Napoleon uit ons land. De kern van zijn oplossing bestond uit het bieden van huisvesting, werk, scholing en zorg binnen nieuw op te richten landbouwkoloniën in Drenthe.

Honderd jaar vooruit op Landelijke ontwikkelingen

In korte tijd staan er in Frederiksoord 52 huisjes klaar voor de eerste behoeftige gezinnen uit Holland. Zij reizen per zeilboot naar Blokzijl en vervolgens per ossenkar of te voet door naar Drenthe. Daarna volgen er meer in de omgeving van Wilhelminaoord, Willemsoord, Boschoord, en Wortel in België. Er zijn o.a. scholen, een gaarkeuken, spinnerij. Onderwijs en lidmaatschap van het ziekenfonds is verplicht, waarmee de koloniën een kleine honderd jaar vooruit lopen op de landelijke ontwikkelingen. En wie zich niet aan de regels houdt? Die worden ‘verbannen’ naar de dwangkoloniën in Veenhuizen, Ommerschans of Merksplas in België.
En zo worden er in de periode 1818- 1921 ongeveer 80.000 mensen naar het platteland in Drenthe verplaatst, met naar schatting één miljoen nakomelingen nu.

Over de KolonieChallange

KolonieChallange is een educatief programma voor leerlingen vanaf groep 6 van de basisscholen.

Leerlingen worden verdeeld in groepjes van 4, die we ‘gezinnen’ noemen. Elk gezin speelt om zoveel mogelijk munten te verdienen. Munten zijn te verdienen door opdrachten correct uit te voeren. Opdrachten bestaan o.a. uit: weven, koffie malen, op een leitje schrijven, chatten met historische personen, een Touchtablegame over de oorsprong van de verzorgingsstaat en meer.

Na een algemene inleiding en speluitleg in de educatieruimte gaan de leerlingen de Tijdreis is. Ze lopen het museum door en worden op interactieve manier ondergedompeld in het verleden. In de laatste ruimte van het museum wordt één onderdeel van het spel gespeeld, gebruikmakend van de aanwezige interactives. Aansluitend wordt een tweede deel van het spel gespeeld in de educatieruimte.

De koloniën Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen, Ommerschans, Wortel en Merkplas zijn bij UNESCO in Parijs voorgedragen voor de Werelderfgoed status.

huisje

huisje

huisje

huisje

huisje