Stottrpjotter
Feestelijk en kleurrijk muziektheater over taal in alle verschijningsvormen
door Sonnevanck
Discipline: muziektheater
Vorm: voorstelling
Voor: groep 1 en 2 (3)
Duur: 50 minuten
Locatie: Toutenburghzaal MFC De Burght VOLLENHOVE
Datum: maandag 24 maart 2025 om 10.30 en 12.30 uur | dinsdag 25 maart 2025 om 10.30 en 12.30 uur | woensdag 26 maart 2025 om 10.30 uur
Thema
taal | communiceren | praten over abstracte zaken | liefde | verdriet | omgaan met een beperking
Kerndoelen
Deze voorstelling sluit aan bij kerndoelen 1, 2, 4, 9, 10, 12, 37, 54, 55 en 56
Lesmateriaal
De leerkracht ontvangt het lesmateriaal in de klas voorafgaand en na afloop van de voorstelling, suggesties worden gegeven voor een verdere koppeling in het eigen lesprogramma. Omdat de voorstelling over taal en communiceren gaat zullen er veel suggesties zij op het gebied van taalonderwijs passend bij groep 1, 2 en 3.
Over de voorstelling
Prins Pjotr is harig! Hij wordt zes. En prinsen van zes hebben een speciale taak: zij mogen als Weledele Voorlezendheid elke avond het volk in slaap lezen. Pjotr heeft er zin in en zijn moeder de koningin ook. Ze is erg trots op haar Pjotr.
De avond breekt aan en Pjotr begint met voorlezen. Maar het gaat nis. Hij stokt, hij stuntelt, hij stamelt. De raadsheer raakt in paniek: ‘zo kan een prins niet voorlezen’. De koningin schrikt zich kapot: ‘dit is goed mis!’ Maar Pjotr snapt het probleem niet: ‘mijn hoofd gaat gewoon sneller dan mijn mond’ zegt hij. ‘Haal die stotter eruit’ schreeuwt de koningin ten einde raad. De raadsheer weet wel wat: een logopedist.
Betweterige logopedisten en vreemde dokters komen langs en ook de bemoeizuchtige raadsheer probeert te helpen. Maar het gaat niet, de stotter blijft. Pjotr durft bijna niet meer te praten. Eerst was er niets aan de hand en nu is hij opeens niet goed genoeg meer. Dat is oneerlijk. Pjotr wordt razend en besluit alle stotterwoorden af te schaffen. Verboden. De hele V, de S en de M doet hij weg. Maar met de woorden verdwijnen ook de dingen. De V van verdriet is weg, de S van stotteren is weg, maar de M van Mama ook. Mama weg? Dat was niet de bedoeling. Mama moet terug. Maar komt dan ook het stotteren terug? En is hij dan ooit goed genoeg als prins?
STOTTRPJOTTER is een muzikale reis over leren praten met nieuwe woorden en communiceren over abstracte zaken, zoals liefde en verdriet.
Beschrijven woorden de wereld of maken woorden de wereld juist tot wat die is? En ben je met een taalachterstand altijd in het nadeel?
Over theater Sonnevanck
Theater Sonnevanck maakt avontuurlijk muziektheater over de wereld van vandaag. Voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. Wij zijn één van de grote jeugdtheatergezelschappen van Nederland, behorend tot de Culturele Basisinfrastructuur. We zijn in heel Nederland (en ver daarbuiten) actief en maken theater voor iedereen vanaf 4 jaar. Daniel van Klaveren (1983) is sinds 2021 artistiek directeur van Theater Sonnevanck.